Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen.
‌‌Staat uw vraag er niet bij? ‌Stel deze dan aan één van onze adviseurs.
Stel uw vraag
Aanmelding

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Leuk dat u meedoet! Nadat u zich heeft aangemeld neemt Ecorus binnen twee weken na ontvangst van de akkoordverklaring contact met u op voor het inplannen van een schouw. Tijdens de schouw komt de installateur bij u langs en wordt o.a. het kabeltraject met u besproken. Ook wordt er gekeken naar de staat van het dak. Bij het bespreken van het kabeltraject houden wij zo veel mogelijk rekening met uw wensen. Deze afspraak duurt gemiddeld een half uur.

Na de schouw neemt Ecorus contact met u op voor het inplannen van de installatie. De installatie wordt ongeveer twee weken van tevoren ingepland. De installatie zelf duurt gemiddeld vier uur.

Goed om te weten: het kan soms voorkomen dat uw buren eerder worden ingepland dan u. Zolang wij uw getekende akkoordverklaring hebben wordt u sowieso ingepland voor installatie.

Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen het beste past bij mijn energieverbruik?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen het beste past bij uw energieverbruik kunt u de jaarafrekening van uw energieleverancier bekijken. Deze krijgt u elk jaar per post of per e-mail. Kunt u de jaarafrekening niet vinden of heeft u deze niet gehad? Neem dan contact op met uw energieleverancier. Zij kunnen u dan verder helpen. 

Bespaar ik meer op mijn energierekening, dan dat ik maandelijks betaal voor zonnepanelen?

Besparing door de opwekking van zonne-energie is groter dan de servicekosten. Dit betekent een nettovoordeel voor bewoners.

Kan ik gelijk beginnnen met het besparen op mijn energierekening?

Ja, dat kan! Als u direct wilt beginnen met het besparen op uw energierekening kunt u uw maandbedrag direct na installatie verlagen bij uw energieleverancier. U kunt er ook voor kiezen om het maandbedrag niet te wijzigen. U krijgt dan aan het einde van het jaar geld terug van uw energieleverancier (bij gelijk gebruik). 

Hoe zien de zonnepanelen eruit?

Vidomes heeft gekozen voor volledig zwarte zonnepanelen. De zonnepanelen hebben een vermogen van 370 Wp.  

Is zonne-energie veilig?

De producten die gebruikt worden zijn gecertificeerd op het gebied van veiligheid. Daarnaast hebben ze een CE-label. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

Is mijn zonnestroominstallatie brandveilig? 

Brand bij zonnepanelen komt voornamelijk voor bij indaksystemen. Doordat de zonnepanelen in het dak worden geplaatst in plaats van op het dak is er weinig tot geen ventilatieruimte en kan de warmte hierdoor moeilijk weg. O‌p uw dak worden zonnepanelen geplaatst met voldoende ventilatieruimte waardoor de warmte makkelijk weg kan. ‌‌

Hoe wordt het aantal zonnepanelen bepaald wat past op mijn dak?

Met software meet en berekent Ecorus hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Er wordt rekening gehouden met dakramen, pijpjes of andere objecten op het dak. Daarnaast wordt er gekeken naar de schaduw die eventueel op de zonnepanelen zou vallen door bijvoorbeeld bomen. Op basis van deze gegevens wordt een keuze gemaakt hoeveel zonnepanelen passen en hoe het systeem op uw dak de meeste energie gaat opwekken de komende 25 jaar. 

Produceren zonnepanelen of omvormers straling? 

Nee, de zonnepanelen en omvormers produceren geen straling. 

Hoelang betaal ik de servicekosten?

De zonnepanelen worden onderdeel van de woning. U betaalt de servicekosten zolang de zonnepanelen op uw woning liggen. Vidomes behoudt zich het recht voor om de zonnepanelen na verloop van tijd te vervangen of verwijderen. De aanvullende huurovereenkomst wordt dan ook herzien.   

Waarom kan Vidomes de zonnepanelen voordelig aanbieden?

Via Vidomes plaatst u zonnepanelen op uw woning, zonder dat u deze zelf moet aankopen. Doordat tegelijkertijd veel zonnepanelen kunnen worden geplaatst, kan dit tegen een scherpe prijs. 

Hebben de zonnepanelen invloed op de puntenwaardering?

Ja, de zonnepanelen hebben invloed op de puntenwaardering. Dat komt omdat ze onderdeel zijn van de energieprestatie van de woning (energielabel of energie-index). Dat energielabel heeft een groot aandeel in de puntentelling voor de woningwaardering.

‌We willen voorkomen dat u extra huur gaat betalen. Daarom hebben we voor iedere woning vastgesteld of de zonnepanelen leiden tot een hoger energielabel. Zo ja, dan trekken we de extra punten weer af in onze administratie, waardoor de zonnepanelen uw huur dus niet verhogen.
De installatie

Heb ik veel rommel van het installeren van zonnepanelen?

Nee, de werkzaamheden vinden voornamelijk buiten uw woning plaats, op het dak. Alleen voor het aanleggen van het kabeltraject naar en het aansluiten op de meterkast moet de installateur binnen werken. De kabel die de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer leidt, wordt door het dak of de muur gevoerd.  

Hoe worden de panelen vastgemaakt aan het dak?

De montage gebeurt bovenop de bestaande dakbedekking, zowel bij een plat dak als een schuin pannendak. Bij een plat dak gebruikt de installateur steunen, bij een pannendak wordt een rails door middel van haken aan de panlatten bevestigd. Daar zitten de zonnepanelen aan vast. Wel wordt één doorvoer gemaakt door het dak of de muur om de stroomkabel naar binnen te brengen. Die wordt uiteraard goed waterdicht gemaakt. Er hoeven geen nieuwe pannen op het dak geplaatst te worden. 

Waar worden de panelen op het dak geplaatst?

In principe worden de zonnepanelen zo hoog mogelijk op het dak gelegd. Daarbij wordt gekeken naar de relatie met de rest van de straat. Bij voorkeur ontstaat een gelijk en rustig straatbeeld. 

Hoe zien de kabels eruit in mijn woning?

Na het tekenen en opsturen van de aanvullende overeenkomst plannen wij een afspraak in voor het bespreken van het kabeltraject. Hierbij houden wij zo veel mogelijk rekening met uw wensen, uiteraard moet het wel technisch uitvoerbaar zijn. De kabels worden allemaal netjes weggewerkt in een witte pvc pijp.
Na de installatie

Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Op de Eleena Zonmeter zit een display waarop u de prestaties van de installatie kunt aflezen. U ziet onder meer hoeveel de zonnepanelen dagelijks opbrengen en hoeveel de zonnepanelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt op afstand continu gemeten en gecontroleerd door een automatisch monitoringsysteem. Als het systeem merkt dat uw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar de installateur. Deze neemt vervolgens contact met u op voor een servicebezoek. 

Salderingsregeling

Zonnepanelen zijn een goede investering. Naast dat u een steentje bijdraagt aan een beter milieu bespaart u ook geld op uw energierekening. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een goede investering.

Wat is salderen?
Op zonnige dagen, wanneer u meestal zelf niet thuis bent, is het goed mogelijk dat de energie die u opwekt, niet direct gebruikt wordt. Er ontstaat dan een energieoverschot. Doordat de zonnepanelen gekoppeld zijn aan de energiemeter in de meterkast, wordt dit overschot automatisch teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk. In Nederland geldt het principe dat teruggeleverde zonne-energie wordt afgetrokken van het verbruik. Het tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd en kunt u teruglezen op de jaarafrekening.

Salderingsregeling blijft bestaan
Recent is er in de politiek veel te doen geweest over het mogelijk afschaffen van de salderingsregeling. Het goede nieuws is dat de salderingsregeling blijft bestaan. 

Voorbeeldberekening
U verbruikt 1.000 kWh stroom per jaar en levert via uw zonnepanelen 1.500 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Uw energieleverancier moet voor 1.000 kWh geleverde stroom het geldende stroomtarief betalen. Dat is gemiddeld 34 cent per kWh. Voor de overige 500 kWh mag het dus een lager tarief betalen. Deze vergoeding mag de energieleverancier zelf bepalen. Produceren uw zonnepanelen meer stroom dan u verbruikt? Dan kan het verstandig zijn een energieleverancier te zoeken die een hoge terugleververgoeding geeft. Neem contact op met uw energieleverancier als u precies wilt weten wat u terug krijgt.

Als u jaarlijks meer stroom aan het net teruglevert dan u afneemt, krijgt u een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat u produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier en ligt op dit moment tussen 3 en 12 cent per kWh.

Vidomes geeft u de garantie dat de besparing van de zonnepanelen op uw energierekening altijd hoger is dan de vergoeding die u aan Vidomes betaalt. 

Wie verzorgt het onderhoud aan de zonnepanelen?

De zonnepanelen hebben onder normale omstandigheden geen onderhoud of schoonmaak nodig. Door de speciale coating blijven de panelen schoon. Het is dan ook niet toegestaan de zonnepanelen schoon te maken. De werking van de zonnepanelen kunt u controleren via de Eleena Zonmeter. Ook houdt Ecorus de opbrengst van uw systeem in de gaten en nemen zij contact op zodra hier wat in verandert.

Waar kan ik de informatiefolder vinden?

Na installatie ontvangt u de informatiefolder van onze installateurs. Heeft u deze niet ontvangen of bent u de informatiefolder kwijt? U vindt de informatiefolder hier

"Installatie binnen een halve dag"

Bij vragen helpen wij u graag

Kiezen voor duurzame energie, is kiezen voor een groene omgeving. Nu én in de toekomst. Door het plaatsen van zonnepanelen bespaart u niet alleen op uw energiekosten, maar spaart u ook het milieu. Wilt u meer informatie? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs of bekijk de veelgestelde vragen.
Contact met een adviseurVeelgestelde vragen